Τα... μυστήρια του αδυνατίσματος: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσα κιλά χάνουμε και πόσο γρήγορα



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Θεωρητικά τα πράγματα είναι απλά: Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε κάθε μέρα.

Αντίθετα, η αύξηση βάρους έρχεται όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας. Εάν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε ισούται με τον αριθμό των θερμίδων που καίμε, τότε διατηρούμε το σωματικό μας βάρος.

Εντούτοις διάφοροι παράγοντες καθορίζουν το πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά και πόσο γρήγορα. Πολλούς από αυτούς μάλιστα δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε:

Το φύλο μας

Η αναλογία λίπους προς μύες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να χάσουμε βάρος.
Επειδή οι γυναίκες έχουν συνήθως μεγαλύτερη αναλογία λίπους προς μύες από τους άνδρες, έχουν 5–10% χαμηλότερο RMR από τους άνδρες του ίδιου ύψους. RMR (Resting metabolic rate) είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες γενικά καίνε 5-10% λιγότερες θερμίδες από τους άνδρες σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο γρήγορα από τις γυναίκες που ακολουθούν δίαιτα ίση σε θερμίδες.

Η ηλικία

Μία από τις πολλές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν όσο μεγαλώνουμε είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος — η μάζα λίπους αυξάνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Αυτή η αλλαγή, μαζί με άλλους παράγοντες όπως οι φθίνουσες ανάγκες σε θερμίδες τωνκύριων οργάνων, οδηγεί σε χαμηλότερο RMR. Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες άνω των 70 ετών μπορεί να έχουν RMR που να είναι 20- 25% χαμηλότερο από αυτά των νεότερων ενηλίκων.

Πόσα κιλά είμαστε

Η αρχική μάζα σώματος και η σύστασή του μπορεί επίσης να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα μπορούμε να χάσουμε κιλά. Συνήθως τα πρώτα και περισσότερα κιλά χάνονται πιο εύκολα.

Θερμιδικό έλλειμμα

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων για να χάσουμε βάρος. Το πόσο θα είναι αυτό το έλλειμμα επηρεάζει το πόσο γρήγορα χάνουμε βάρος. Οι ειδικοί βέβαια είναι ενάντια στις στερητικές δίαιτες που μπορούν και να βλάψουν την υγεία μας, αλλά και να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο η ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε.

Ο ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά και όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, αυξάνεται η επιθυμία για τροφές με πολλές θερμίδες, φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Άλλοι παράγοντες

Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό απώλειας βάρους, όπως το εάν λαμβάνουμε φάρμακα, η ψυχολογική μας διάθεση, εάν άτομα από το οικογενειακό μας περιβάλλον είναι παχύσαρκα, αλλά και πόσες φορές στο παρελθόν έχουμε κάνει δίαιτα και έχουμε ξαναπάρει πίσω τα κιλά που χάσαμε.


Πηγή: Capital.gr